De varkens

 

De Varkens

Deze biggen liggen lekker in hun eigen biggen nest, dit heet een prodromi.

 

De zeug heeft een grote ruimte met daaraan een nest voor de biggen met een biggenlamp voor extra warmte. Dit nest beschermt de biggen zodat de zeug er niet bovenop kan gaan liggen.

 

  

 

Als de biggen 5 weken oud zijn worden ze gespeend, ze blijven nog 5 weken bij elkaar voor ze naar de groepshuisvesting gaan.

 

Een deel van de biggen (40%) worden verkocht aan een collega scharrelvarkenshouder. De anderen blijven bij ons op het bedrijf.


Als de biggen groeien, verhuizen ze steeds naar een grotere ruimte, steeds in dezelfde groep van ongeveer 70 varkentjes.

Zodra ze in de groepshuisvesting komen kunnen de varkens naar buiten. Het is een overdekte ruimte ze kunnen naar buiten wanneer ze willen.

 

 

 

 


 

De Zeugen

De zeugen zitten ook in groepshuisvesting totdat ze naar de kraamstal verhuizen.

In de groepshuisvesting kunnen ze altijd naar buiten, deze uitloop is niet overdekt. Als het in de zomer heel warm is kunnen de zeugen een bad nemen.


  

Het bedrijf is gecertificeerd met het keurmerk scharrelvarkensvlees. Dit word gecontroleerd door Kiwa. De eisen voor het produceren van scharrelvlees gaat verder dan het 2 sterren beter leven van de dierenbescherming.